

מוטי מור
18.11.2020 // טכנולוגיה
דובאי, עיר העתיד
באוקטובר 2020, מדינת ישראל ואיחוד האמירויות הערביות חתמו על הסכם שלום, שברגע אחד הצית את הדמיון והתקווה אצל שני העמים. מעבר לעובדה שברגע התאפשרה עבורנו ועבור האמירתים האפשרות לבקר במדינות אלו של אלו, נפתחה עבורנו האפשרות לבקר בדובאי, עיר מהמתקדמות בעולם שעד אותו הרגע נראתה כאילו נלקחה מתוך חלום עתידני דמיוני. וכך, דובאי היא עיר העתיד וכזו שנראה שהאופק שלה ברור לכל מי שלוקח חלק בפרוייקטים השאפתניים והגרנדיוזים שבפתח לפחות ל 30 השנה הקרובות. מרבית הפיתוחים והפרוייקטים הראוותניים הללו מתכנסים כולם לקראת תערוכת האקספו העולמית שתיערך באוקטובר 2021 בעיר ותציג את החזון של דובאי בעולם הגלובלי שלאחר המגיפה אל עבר דובאי 2050.
מאמצע שנות ה -70 והלאה, אחד המוטיבים המרכזיים בקולנוע היה כיצד יראו החיים שלנו בעתיד. מה יהיה סגנון החיים, באילו מוצרים נשתמש, האם הגוף שלנו ישאר כשהיה או ישתנה, האם העולם יתמלא ברובוטים, האם נתנייד במכוניות מעופפות, האם ישלטו עלינו מחשבי על יודעי כל ועוד. כמי שגדל בשנים אלו, היו אלו נושאים שהקסימו אותי והשפיעו רבות על קוי הדמיון והמחשבה שלי. הקפיצה הטכנולוגית בעולם בשנים האחרונות רק הוכיחה לכולנו שחלק גדול מנושאים אלו יכול וכבר מתקיים בעולם שמסביבנו. רכבות מהירות, טלפונים ניידים, מסכי ענק, האינטרנט, רובוטים ועוד מתפתחים, משתדרגים ועוברים ברגע מהמסך למציאות שלנו.
כשמסתכלים על העיר דובאי מהמרחק אז בהחלט האלמנט הבולט ביותר בה הוא קו הרקיע המרשים והעתידני שלה. גורדי השחקים שנבנו בשנים האחרונות ובמיוחד הבנין הגבוה בעולם, הבורג' אל חליפה, המתנשא לגובה של 828 מטר, נראים כמו מסרט או ציור אפוקליפטי של עיר עתידנית אי שם בעתיד הרחוק והלא נראה לעין. אני מניח שזה בדיוק מה שמתכנני העיר רצו שנחשוב. כל מי שביקר בניו יורק, שנחאי, הונג קונג ובערים דומות, מבין שחלק מהעוצמה והייחודיות של הערים המתקדמות הללו, כל אחת בתקופתה, הוא בקו הרקיע שלהן. אז כך גם בדובאי תכננו עיר שתראה הכי קרוב לעיר העתיד אותה אנו מדמיינים במחשבות, בחלומות ובדמיונות שלנו.
"העיר החכמה 2021"
ואכן, כאשר מגיעים לדובאי מבינים שמעבר לקו הרקיע המרשים, הקידמה הטכנולוגית שלה נמצאת צעד אחד קדימה (או כמה צעדים, תלוי איך מסתכלים על זה). בשנת 2014 יזם שליטה של דובאי, השייח מוחמד בן ראשד אל מכתום, את Smart Dubai, תכנית שאפתנית וחסרת תקדים שתהפוך את העיר עד שנת 2021 לעיר החכמה והשמחה ביותר בעולם. חזונו היה לאפשר ל 4 מליון התושבים המגיעים מ 180 מדינות, לנוע, להתנהל ולעבוד בצורה חכמה ויעילה יותר מבכל מקום אחר בעולם. בדובאי החלו לתכנן את נושא זה לפרטי פרטים החל מהרכבת העירונית המהירה ועד למוניות המעופפות שמתוכננות למלא את העיר בעתיד הלא כל כך רחוק. המטרה הראשונית היא שעד שנת 2030 כ – 25% מהתחבורה בעיר תהיה אוטונומית, כלומר רכב ללא נהג ומרביתה שיתופית של עד 10 נוסעים ברכב אחד.
על מנת לממש את היעד המאתגר שהציבו לעצמם, הסתמכו יוזמי התוכנית על ארבעה יסודות: יעילות, מעבר חלק, ביטחון והתאמה אישית. עקרונות אלה מיושמים בשנים האחרונות בעזרת שיתופי פעולה עם אנשי ממשל רבים, קשר ישיר מול חברות טכנולוגיות מובילות, כנסים, מפגשים מקצועיים, והתקנת מצלמות בכל העיר להגברת האבטחה. מספיק לראות את תלבושות השוטרים והמכוניות בהן הם מתניידים על מנת להבין את הכיוון אליו פונה העיר. כמו כן, בעקבות הסכמי השלום בין ישראל לאמירויות, חברות ישראליות רבות העוסקות בתחבורה, אבטחה ומיחשוב מתקדם, נמצאות כבר בדובאי ומקדמות את פרוייקט "העיר החכמה". מובילאיי הישראלית כבר חתמה לאחרונה על שיתוף פעולה עם קבוצת נדל"ן ורכב מקומית בפיתוח תחום הרכב האוטונומי והמיפוי של תשתיות התחבורה בעיר.
המסגרת של דובאי (Dubai Frame)
גם כשמסתובבים ברחבי העיר דובאי ניתן לראות אטרקציות רבות המתארות את העתיד להתפתח בעיר בשלושים השנה הקרובות. ביקור במסגרת של דובאי (Dubai Frame), מוזיאון בעל מבנה מסגרת מצופה זהב מרשים וייחודי, יקח אתכם באמצעות גשר מטאפורי למסע על זמני דרך סימולציות, תערוכות, מיצגים ומסכים שונים בין דובאי המסורתית של פעם, דובאי של היום ודובאי העתידנית של שנת 2050. המסגרת של דובאי, הוא מבנה הנראה למרחוק ומתנשא לגובה של 150 מטר. המעליות בדפנות הן אטרקציה בפני עצמה כאשר הצלע העליונה של המבנה מציעה הליכה על רצפה שקופה בגובה רב (Dubai Skywalk).
המוזיאון של העתיד (Museum of the Future)
המוזיאון של העתיד שצפוי להיפתח בחודשים הקרובים, הוא בניין בעל מבנה ייחודי המשתרע על שטח של 30,000 מ"ר ומתנשא לגובה של 77 מטר. חזית הבניין הייחודי הזה מעוטרות ב 1,024 לוחות קליגרפיה בערבית המיוצרים על ידי רובוטים. מתחם זה יכלול מרכז מבקרים בו יוצגו טכנולוגיות ומוצרים דיגיטלים חדשניים וגם כיתות לימוד ומחקר שיתמקדו בפיתוחים הטכנולוגיים המרכזיים ב 20 השנה הקרובות בתחומי הרפואה, אקלים וההתחממות הגלובלית, חינוך, אנרגיות חדשניות, כסף וירטואלי ועוד.
אקספו 2020 בדובאי
הפיתוחים הללו, כמו גם פרוייקטים שאפתניים נוספים, כגון בתי מגורים ומשרדים שיודפסו במדפסות תלת מימד, יכולות חדשות ומתקדמות בתחומי הבינה המלאכותית, המציאות הרבודה, מהירות העברת מידע ועוד, ימשיכו להתקיים בשנים הקרובות בדובאי. העיר תתכנס להציג את הישיגיה ושאיפותיה בתערוכת האקספו העולמית (Expo Dubai 2020) שנדחתה לשנה הבאה בשל הקורונה ותתקיים בעיר החל מתחילת אוקטובר של שנת 2021 ותהיה תערוכת האקספו הראשונה אי פעם בעולם הערבי. השייח אחמד בן סעיד אל מקתום, יושב ראש הועדה של אקספו 2020 בדובאי, אמר לאחר ההחלטה כי " אנחנו שמחים על ההחלטה של המדינות המשתתפות בדחייה של אירוע האקספו העולמי בשנה ועל השארת האירוע בעיר דובאי. במשך 50 שנה יצרנו גשרים וקשרים מסביב לעולם כי אנו מאמינים שהעתיד הוא משותף לכולנו. אנו כמארחים מאמינים שבזכות תפקידנו נוכל להסעיר את הדמיון של העולם כולו כשיגיע הזמן". ההחלטה לשמור על השם "אקספו 2020" נבעה על מנת לחגוג את העמידות, היצירתיות, התרבות והחדשנות של המין האנושי בעולם שאחרי המגיפה.
ביקור בעיר דובאי יכול להיות מורכב מעוד הרבה דברים עליהם קראנו ושמענו – החל ממלונות יוקרה מפוארים, חופי ים עם חול לבן ועד לקניונים רחבי ידיים ובלתי נגמרים. כמו שאמר חברי אלן שטרסברג, מנכ"ל חברת טיולים ישראלית שפתחה את משרד הנסיעות הישראלי הראשון בדובאי "אתם לא מבינים מה הולך כאן. זה הולך להיות מטורף".
העתיד בדובאי נראה מוחשי וקרוב יותר מכפי שאנו יכולים לדמיין. עכשיו כאשר גם אנחנו הישראלים יכולים להיות חלק פעיל, משפיע ומניע את העולם קדימה אני רק יכול להתרגש ולדמיין לאן נגיע. דובאי היא אכן עיר העתיד והמקום של כולנו להיפגש ולחוות את העולם שלפנינו לפחות בשלושת העשורים הבאים. אז בתקווה לעתיד טוב יותר ומשותף לכולנו אסיים עם הסלוגן של תערוכת "אקספו 2020" – "Connecting Minds, Creating the Future"…
–מוטי מור, מנכ"ל נובוסייט | שירותי אינטרנט. בעל תואר במנהל עסקים MBA למנהלים מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב, בעל תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה מאוניברסיטת תל אביב, מומחה בבניית אתרי תיירות ומדריך טיולים מוסמך.