fbpx
Untitled design
מוטי מור

מוטי מור

18.11.2021 // ניהול

למה כל עסק צריך מנהיג דיגיטלי (CDO)?

בשנים האחרונות, ובעיקר מאז פרוץ מגיפת הקורונה, נוכחנו כולנו לדעת שעסקים או ארגונים שלא התכוננו מראש למהפכה הדיגיטלית נחלו קשיים והפסדים כלכליים רבים. אלו שלא התכוננו בזמן ולא היו להם הכלים הדיגיטליים לדוגמת אפשרות למכירה מקוונת, עבודה מרחוק דרך שרת בענן ולא דרך שרת מקומי, מתן אפשרות לעבודה מהבית לעובדים וכו' נשארו מאחור והיו צריכים להתמודד מול בירוקרטיה, קשיים והסתגלות תוך כדי המשבר. מהצד השני, עסקים או ארגונים שאיפשרו את העבודה מרחוק והתכוננו מראש הפכו את המעבר לקל וחלק הרבה יותר. דוגמא זו והמקרים הללו רק מחזקים את העובדה שבכל ארגון או עסק צריך אדם שמבין את התהליכים הללו ומבין עד כמה הם חשובים להישרדות של העסק ולקידומו. האדם הזה, צריך להיות עם גישה לתחומי הטכנולוגיה והדיגיטל עם הבנה מרחבית בנושא, נסיון של כמה שנים בתחום וידע מגוון בנושא מחירים, אפשרויות טכנולוגיות ופלטפורמות שונות ומשתנות. בשנים האחרונות מרבית הארגונים והחברות הגדולות בשוק הבינו זאת והחלו לגייס לתפקיד ייעודי Chief Digital  Officer (CDO), האחראי על תחום הדיגיטל, הטכנולוגיה והחדשנות. אז מה בעצם זה אומר לגבי הארגון או העסק שלכם? האם גם אתם צריכים פונקציה כזו? התשובה היא חד משמעית. כן! בהחלט כן!

בחודש מרץ של שנת 2020 העולם אותו היכרנו השתנה. מגיפת הקורונה שהחלה להראות את אותותיה בסין בסוף נובמבר הגיעה לאחר מספר לא קטן של חודשים לכל העולם וגם אלינו לישראל. המצב החדש, בו ריחוק חברתי היה הפתרון הראשוני והמהיר ביותר, גרם לשיתוק של המשק, החברה, מוסדות החינוך, התיירות בארץ ובחו"ל, התעופה, אירועי התרבות והספורט ובעצם כל הסדר העולמי אותו הכרנו לפני. זו היתה סיטואציה משתקת, כזו שלא ניתקלנו בה בעבר וכזו שגרמה לרובנו להישאר בבית ולנסות להבין איך מתנהלים, מסתגלים וממשיכים מכאן. חברות, ארגונים ועסקים רבים ממגוון תחומים ניסו לחשוב איך פועלים, מה עושים עם העובדים ומהי הדרך הנכונה ביותר לגרום לעסק או לארגון להמשיך לעבוד ולשרוד את המגיפה העולמית. בעוד העסקים הפרונטליים כגון: מסעדות, שירותי קבלת קהל, פגישות אישיות וכו' נעצרו לגמרי, חברות טכנולוגיות ועסקיות רבות היו מוכרחות להמשיך ולעבוד.

אלו שהתכוננו מראש לעולם הדיגיטלי החדש, ללא קשר למגיפה, הצליחו די מהר למצוא פתרונות להמשך העבודה גם כשהעובדים שלהם לא יכלו להגיע למשרד או לשטח. בזכות אפליקציות לפגישות וירטואליות שונות כגון: זום, סקייפ, מייקרוסופט TEAMS ועוד, הצליחו מנהלי החברות לקיים פגישות וישיבות גם עם העובדים שנשארו בבית. בשימוש במערכות ניהול לקוחות שונות, מערכות לניהול שעות עובדים ומשימות הצליחו העובדים והמנהלים בחברות אלו לשמור על שגרת העבודה וסדר היום גם במציאות החדשה שנוצרה בפתאומיות. רשתות מסחר, מסעדות וחנויות נוחות שונות עברו ממכירה פרונטלית למכירה דרך רשת האינטרנט די מהר והצליחו לשמור על רווחיות ואף בהרבה מהמקרים להכפיל ויותר.רשתות הסופרמרקטים הגדולות ניצלו את צו השעה והפעילו שירותי משלוחים מסביב לשעון. אלו שהתכוננו, הראו ריווחיות גבוהה מאוד ואלו שלא קטנו ולפעמים אף נעלמו.

מגיפת הקורונה, האיצה תהליכים רבים ומגוונים ואנו רואים מול עיננו שינויים רבים באורח החיים שלנו, של ילדינו ובדרך בה אנו מתחברים יחד, עובדים יחד, מבלים יחד וכו. הקורונה האיצה במיוחד את השימוש שלנו באינטרנט ובכלים הדיגיטלים שלרשותנו. אם זה בדרך בה אנו קונים, מזמינים משלוחי מזון ונוחות ועוד. כמו כן, הרבה מפלטפורמות ושירותי האינטרנט השונים בהם אנו משתמשים ביצעו קפיצה משמעותית בפיתוח, במענה ובדרך בה המידע שלנו נשמר. בעתיד הקרוב, אנו נראה שינויים משמעותיים ומרחיקי לכת. הרבה מהפיתוחים שראינו בסרטי המדע הבדיוני וכאלו שרק יכולנו לחלום עליהם יופיעו אל מול עיננו. רובוטים, האינטרנט של הדברים (IOT), בינה מלאכותית (AI), מציאות מדומה (VR), המטאוורס (METAVERSE), מכוניות אוטונומיות וערים חכמות ועוד ועוד.

השינוים הללו לא היו יכולים להתבצע ולהמשיך ולהתקיים ללא ההבנה כי כיום, בכל ארגון, חברה או עסק, לא משנה גודלו, צריך מנהיג דיגיטלי. כזה, שינהיג את השינויים והחדשנות בארגון. בעולם בו מרבית מהעבודה הופכת לדיגיטלית הבינו כי המקום לאדם בתפקיד כזה היום הוא חשוב מאין כמותו. בשנים האחרונות חברות, ארגונים ועסקים רבים החלו לגייס Chief Digital Officer (CDO), מנהיג המבין באופן רוחבי את העולם הדיגיטלי, את הטכנולוגיות החדשות, הפלטפורמות החדשות, הכלים הטכנולוגיים הקיימים ויש לו את היכולת לבצע שינוי גורף, בכל דרגי החברה, ביכולות העתידיות של הגוף העסקי בו הוא עובד.

הטמעה של שינוי שכזה בארגון קיים דורשת קודם כל ארגון, סדר, חזון, הבנה רחבה של מגוון טכנולוגיות והכי חשוב סבלנות.

שינוי לוקח זמן.

בעשור האחרון, מילאנו את הפונקציה הזו עבור חברות ועסקים רבים שלא היתה פונקציה כזו בארגונם. ליוינו, ייעצנו, תכננו, ניהלנו, חנכנו והוצאנו לפועל הלכה למעשה. חסכנו עבור עסקים אלו מאות אלפי שקלים וכיוונו את ההשקעה שלהם למקומות הנכונים. אלו, שיחסכו להם כסף ובסופו של דבר יגדילו את הפרודקטיביות והריווחיות שלהם.

השלבים בתהליך השינוי הזה בכל חברה או עסק הינם שונים ומגוונים והינם תלויים במספר גורמים כגון: תחום העיסוק, מספר העובדים בחברה, היכולות הטכנולוגיות הקיימות באותו הרגע, תקציב משתנה, פתיחות הארגון לשינוי ועוד.

העבודה היא מורכבת וכזו המקיפה את כל הדרגים בחברה, מהזוטר ועד לבכיר ביותר. ההטמעה של השינוי לוקחת זמן, תכנון, בניית האסטרטגיה, שלבים ביישום התהליך ובסופו של דבר כמו שכבר הזכרתי, הרבה מאוד סבלנות.

מנסיוני,  עבודה שכזו מתנהלת מול מנכ"לים וחברי הנהלה רבים – כאלה שמוכנים לשינוי ונותנים רוח גבית לנושא וכאלה שלא הפנימו את הצעד ואת הכלים שבהם צריכים להשתמש. מצד שני, בארגונים גדולים צריך לייצר התלהבות אצל כל הגורמים בשינוי, להסביר ולהראות על הצדדים החיוביים של כל המהלך גם לעובדים עצמם.

זוהי ההגדרה הטובה ביותר למנהיגות דיגיטלית – הדגשת הצורך בשינוי, ההבנה שצריך שינוי, בניית אסטרטגיה, יצירת התלהבות אצל כלל הגורמים, ניהול התהליך בסבלנות ויישום מתמשך ומשתנה תמידית של התהליך.

בסופו של דבר, חברות המבינות שיש צורך בשינוי ומתכוננות לכך בהתאם ירוויחו ויהיו צעד גדול קדימה מאלו שלא. השינוי יוביל להתייעלות, חסכון בזמן, חסכון בכסף ובמשאבים, כזה, אם מנוהל נכון יגרום לריווחיות גבוהה יותר של החברה ולהתמודדות טובה יותר עם משברים עתידיים.

האם גם אתם מוכנים לשינוי שכזה? אם כן, נשמח מאוד, לייעץ לכוון, להשקיע, לתכנן ולייצר עבורכם גדילה משמעותית ברווחים וקפיצה גדולה קדימה.

– מוטי מור, מנכ"ל נובוסייט, בעל תואר במנהל עסקים MBA למנהלים מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב, מלווה שנים רבות חברות ועסקים לחדשנות ומעבר מוצלח לעולם הדיגיטלי.

שתף פוסט זה

ליצירת קשר ושאלות ישירות ב WHATSAPP